Landgoed ‘De Molenbeek’
Landgoed De Molenbeek, De Molenbeek
85
page-template-default,page,page-id-85,bridge-core-2.4.9,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-23.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.0,vc_responsive

Landgoed ‘De Molenbeek’ te Eerbeek is al sinds 1855 in mijn familie. In dat jaar wordt door Herman Kruijff uit Rotterdam “een papiermolen door water gedreven wordende, de Nieuwe Molen genaamd, van steen en hout gebouwd en met riet gedekt, voorts woonhuis en schuur met eigendommelijke vrije sprengen en water, daaraangelegen bouw- en weidelanden, akkers en heidegronden.” gekocht.

Bovendien heeft hij het bezit nog uitgebreid met enkele van de Hervormde diaconie gekochte voormalige markegronden. De ontginning van de heidegronden heeft hij krachtig aangepakt door alles in te planten met voornamelijk grove den en lariks.

De molen raakte in verval, zoals trouwens de gehele papierindustrie op de Veluwe in de tweede helft van de 19eeeuw. Handwerk was niet meer lonend en veel oude molens verdwenen of werden omgezet in fabrieken of wasserijen.

Behalve de naam is er echter ook nog iets tastbaars van de molen overgebleven: het ‘kroonwiel’ en de ‘Hollander’ zijn in de papiermolen van het Openluchtmuseum in Arnhem terechtgekomen.

En nu, vier generaties later, is er in dezelfde familie een beeldend kunstenaar die beelden maakt van papier, pulp en hout uit het landgoed ‘De Molenbeek’, dat al meer dan 160 jaar in de familie is!